Istoric

Fondatorul, Imi Lichtenfeld s-a născut în 1910 în Bratislava.

Imi Lichtenfeld

Imi Lichtenfeld

A studiat sporturile, dreptul şi medicina. Tatăl său, Samuel, a fost şeful serviciului secret local şi era cunoscut ca fiind agentul care a întemniţat cel mai mare număr de criminali. Pe lângă acestea, el a fost instructorul politiei secrete pentru tehnici de imobilizare.

Fiind stimulat de tatăl său, Imi a practicat diferite sporturi şi intre 1928-1929 a căştigat multe campionate europene de lupte olimpice. În acelaşi an, el a devenit campionul european la box.

În următorii 10 ani, Imi s-a concentrat pe pregătirea lui ca luptător şi instructor olimpic, câştigând o mulţime de medalii în competiţii naţionale şi internaţionale.Sosirea în Israel a reprezentat pentru Imi un nou pas în viata lui, prin care, fără să realizeze acest lucru, a influenţat şi inspirat legendele din Israel. În perioada respectivă, la mijlocul anului 1942, existau luptători pentru libertate care apărau locuitorii din regiune, în principal împotriva atacurilor “Fedanine” (bande de criminali musulmani care furau, răpeau şi ucideau, nu din necesitate ci doar din cruzime). Acesti luptători erau organizaţi în 3 grupuri: Haganah, Hetzel şi Lehi. In grupul Haganah, cel mai mare dintre cele trei, Imi si-a întâlnit unii dintre vechii colegi şi elevi din Imperiul Austro-Ungar, care l-au prezentat pe Imi sefului grupului: Yitzhak Sadeh. Acesta la numit pe Imi instructor de forţă, autoapărare şi luptă directă. Imi a instruit personal forţele de elită ale grupurilor Haganah şi Palmah cât şi a altor grupuri, cum ar fi “A.P.L.I.M.”. In special ultimul dintre acestea a fost baza de pornire pentru crearea ulterioara a forţelor de elita (speciale) ale Armatei Israeliene. O dată cu crearea statului Israel, Imi s-a alăturat “Tzahal” (I.D.F.- Israeli Defense Forces = Forţele de Apărare ale Israelului) şi a devenit instructor şef pentru forţă şi Krav-Maga.

A început să predea aceste tehnici în armată, apoi le-a răspândit în şcolile de instruire ale tuturor structurilor înarmate (poliţie, unităţi de protecţie şi pază, etc.). În următorii 20 de ani, Imi a îmbunătăţit această tehnică specială de autoapărare şi luptă directă. El i-a instruit personal pe cei mai buni luptători din cele mai perforante forte de elita ale Armatei Israeliene; oameni care prin tehnică, abilitate şi curaj au schimbat destinul operaţiunilor şi al războaielor purtate. Pensionat ca instructor al Tzahal, el a adaptat şi personalizat tehnica Krav-Maga pentru civili, făcând-o eficientă şi accesibilă pentru toţi oamenii, puternici sau slabi, bărbaţi şi femei, copii sau adulţi. Pentru aceasta, el a deschis două centre de instruire, unul în Tel Aviv şi celălat în Netanya.

În acest proces de “deschidere” către lumea civilă, el a ales câţiva dintre cei mai buni studenţi ai lui pentru a se ocupa de Krav-Maga în viitor. Imi Lichtenfeld a fost până la moartea sa consilierul şi sfătuitorul Forţelor de Apărare Israeliene, şi chiar la o vârstă avansată, a instruit posesorii avansaţi de centuri negre în Krav-Maga. El a fost prezent în toate seminariile şi întâlnirile din Israel cu practicanţii din toată lumea, supervizând şi transmiţând personal experienţa, descoperirile şi semnificaţia practică a creaţiei sale, Krav-Maga.

© Copyright - Krav Maga Bukan Timisoara
Shared on Ariyan.org