Scoala Bukan

Scoala Bukan si Conducatorul sau

În 1977, la zece ani de la înfiinţarea Institutului Krav-Maga la Tel-Aviv, Imi a predat cheile institutului, elevului său cu centura neagră, Yaron Lichtenshtein. La puţin timp după aceea, o schimbare radicală a avut loc, printr-o largă expunere şi recunoaştere a Krav-Maga în Israel şi în lume.

Cu zece ani înainte, Yaron devenise unul dintre cei trei elevi ai lui Imi care şi-au început drumul într-o profesiune necunoscută publicului, deoarece până la acea dată Krav-Maga era rezervată în exclusivitate Forţelor de Securitate ale Israelului. Câţiva ani mai târziu, când numărul elevilor a crescut şi când institutul devenise neîncăpător pentru aceştia, Yaron a revenit în oraşul său natal, Rehovot, şi a fondat Bukan, o şcoală Krav-Maga, prima de acest fel în lume, cu aproximativ 3000 studenţi şi peste 50 instructori sub conducerea sa.

Profesionalismul fără compromisuri pe care l-a moştenit de la Imi şi pe care l-a demonstrat zilnic în cadrul orelor sale a atras mii de elevi dornici să practice arta autoapărării. Persoane din mediul educaţional – profesori, directori şi oficialităţi ale Ministerului Educaţiei – care au observat şi simţit efectele Krav-Maga la persoanele de ambele sexe care o practicau, l-au ajutat pe Yaron să introducă Krav-Maga în zeci de şcoli în Israel. Era pentru prima dată când se întâmpla aşa ceva în lume.Între timp, Imi sprijinea marea dezvoltare a Krav-Maga ca mentor profesional şi spiritual al lui Yaron, participând la toate evenimentele.

Pentru a obţine o diplomă specială ca să-i permită deschiderea unei şcoli Krav-Maga private, Yaron a urmat Institutul Wingate şi a primit o diplomă de antrenor calificat. El este primul care a primit acreditarea Institutului Wingate şi a Ministerului Educaţiei pentru a acorda la rândul lui diplome de instructori Krav-Maga.

Pe lângă activitatea din cadrul şcolii, Yaron a fost invitat la crearea unităţilor de instruire în Krav-Maga ale armatei şi ale diferitelor forţe de securitate, proiect care a fost finalizat cu succes.

În anul 1989 primul grup Krav-Maga de câţiva zeci de participanţi a plecat în Olanda pentru a preda Krav-Maga în afara Israelului; fiind făcut astfel primul pas de extindere al Krav-Maga în lume.

O altă mare realizare a avut loc când Yaron şi-a publicat cele două cărţi de Krav-Maga (în 1992 şi 1994), care conţin toate mişcările originale şi autentice aşa cum au fost gândite şi predate de Imi, fără modificări şi adaptări.

Cele două cărţi, “Krav-Maga – arta autoapărării” şi cea apărută ulterior, “Krav-Maga – rezistenţa, misterul, adevărul” deschid o nouă cale tuturor elevilor Krav-Maga. Până în prezent cărţile nu au fost traduse, ele fiind disponibile doar în ebraică.

Mai mult, ca urmare a colaborării sale cu instituţii educaţionale, Yaron a redactat articole academice despre Krav-Maga care au fost recunoscute şi acceptate de către Universitatea Iudaică din Ierusalim.

În anul 1994, Yaron a primit din partea lui Imi o diplomă care îl confirmă ca posesor al centurii negre Krav-Maga de 9 DAN.

În 2008 Yaron a publicat o carte în limba engleză “The Book of Krav-Maga, The Bible”. Aceasta descrie în detaliu majoritatea tehnicilor până la centura neagră.

 • Yaron a început antrenamentul cu Imi la sfârşitul anului 1968 şi este unul dintre cei trei elevi care au primit centura neagră.
 • În 14.08.1971 Yaron promovează primul curs de instructori organizat de Imi în colaborare cu Institutul Wingate, şi primeşte o diplomă acordată de Institut.
 • În 1975 Imi îi oferă lui Yaron propria centură neagră. De fapt, el a primit aceeaşi centură pe care Imi însuşi obişnuia să o poarte. Yaron păstrează centura cu el şi în prezent.
 • Imi a deschis două şcoli: una în oraşul Natanya şi o alta în Tel-Aviv. Şcoala din Tel-Aviv a fost trecută în responsabilitatea lui Yaron în anul 1977.
 • În acelasi an Yaron fondează BUKAN – şcoala de Krav-Maga, cea mai mare, cu 3000 elevi şi 54 instructori – un numar ce nu a mai fost egalat vreodată.
 • Între anii 1983 – 1984 Yaron a urmat un curs al Şcolii de Instructori din cadrul Institutului Wingate în urma căruia obţine o diplomă de instructor atestat din partea Institutului Wingate şi a Ministerului Educaţiei.
 • În 02.06.1985 lui Yaron i s-a acordat centura neagră de 2 DAN.
 • În 28.08.1985, în urma unui curs pentru nivelele 1, 2 şi 3 condus de Imi la Institutul Wingate, Yaron a promovat în excelenţă şi i s-a acordat centura neagră de 4 DAN.
 • În 1988, Yaron şi-a publicat prima carte, de 190 pagini, despre Krav-Maga, fără să aducă nici cele mai mici modificări mişcărilor şi exerciţiilor pe care le-a învăţat de la Imi. Cartea s-a vândut cu zecile de mii şi a devenit manual în cadrul I.D.F.
 • Şcoala BUKAN este prima care a delegat grupuri de pregătire şi instruire în afara graniţelor Israelului.
 • În 20.06.1990, în cadrul unui curs BUKAN, Imi i-a acordat lui Yaron centura neagră de 6 DAN.
 • Nimeni în afara lui Yaron nu a realizat un proiect atât de unic şi grandios ca acela de a introduce Krav-Maga ca materie obligatorie în şcolile israeliene.
 • Yaron este primul care a trimis elevi în afara Israelului: în Japonia, Australia, Canada şi multe alte ţări.
 • În anul 1994, Yaron a publicat cea de-a doua carte, de 240 pagini, ca material adiţional primeia. Această carte nu poate fi cumpărată decât direct de la Yaron.
 • Yaron este singurul autorizat de Institutul Wingate să califice instructori de Krav-Maga şi de tehnici de autoapărare.
 • În 01.08.1994, văzând profesionalismul lui Yaron, eforturile lui pentru a promova Krav-Maga şi voinţa lui de a păstra Krav-Maga în varianta ei autentică, aşa cum a fost creată de el însuşi, Imi i-a acordat lui Yaron centura de 9 DAN si titlul de Mare Maestru.
 • În 2008 Yaron a publicat o carte în limba engleză “The Book of Krav-Maga, The Bible”. Aceasta descrie în detaliu majoritatea tehnicilor până la centura neagră.
© Copyright - Krav Maga Bukan Timisoara
Shared on Ariyan.org